LØR. 22. FEB, Kl: 21:30 / CINEMATEKET
LØR. 29. FEB, 18:15 + talk/Q&A / CINEMATEKET
Ekstravising: MAN. 02. MAR, kl. 16:30 / CINEMATEKET
I anledning af det israelske valg
Incitement var Israels Oscar-kandidat, og det er naturligvis en vældig god grund til at se den. Men det er nu filmens aktualitet og begavelse, der er afgørende. Forfatterne bag Incitement (titlen betyder ’tilskyndelse’) har lavet mere end 100 timers telefoninterview med Yigal Amir, der tog livet af en af de store politiske ledere i nyere tid, Itzhak Rabin. Emnet, der stadig hjemsøger Israels nationale samvittighed, kunne have frastødt publikum og kritikere. I stedet har 160.000 set filmen i israelske biografer, vel at mærke i et land, hvor hjemligt producerede film ofte sælger færre end 10.000 billetter. Filmen er en kommentar til israelsk politik i dag, og det er i høj grad en historie om fremtiden.
Den 4. november 1995 skød og dræbte den jødiske ekstremist Yigal Amir Rabin under et fredsoptog i Tel Aviv. Morderen var imod Rabin, der underskrev Oslo-aftalerne med palæstinenserne, og attentatet gav et alvorligt slag mod fredsprocessen. Morderens navn fremkalder stadig traumer i Israel, og beslutningen om at skabe en humaniserende spillefilm om Amir var risikabelt for instruktør Yaron Zilberman. Og filmen viser Incitement morderen som en kompleks figur. Han var en forkælet søn af en dominerende mor, der lod ham påvirke af sine fanatiske ideer om en messiansk skæbne. Historien er klassisk og trækker tråde ind i en nyere morderskæbne, nemlig Anders Bering Breivik. Amirs fraværende og svage far gav næring til morens dominans. Alt vises gennem morderens øjne – herunder rabbineres brandtaler. Til sidst bliver ’eliminering’ af den mand, der var ansvarlig for Oslo, et eksistentielt og religiøst imperativ for Amir.
Her op til det næste israelske valg rammer filmen en særligt følsom tone ved at fremstille medlemmer af Israels nuværende politiske klasse – inklusive premierminister Benjamin Netanyahu – som faktorer i det sociale klima, der bidrog til Amirs radikalisering. Hvad der gør det meget oplagt at se filmen er naturligvis også det faktum, at Israels højredrejede kulturminister Miri Regev gik på barrikaderne for at få taget filmen af biografplakaten.
Instruktør: Yaron Zilberman
Sprog: Hebraisk med engelske undertekster
År og land: 2019, Israel
Genre: Dokumentar
Spillelængde: 123 min.
Arrangementer
Efterfølgende filmen vil Sune Haugbølle kommentere på filmens relevans og aktualitet. Sune Haugbølle er mellemøstforsker og professor (mso) i Globale Studier ved Roskilde Universitet. Mange vil kende ham fra medierne, senest fra ’Verden ifølge Gram’, P1, hvor han med Hanne Foighel på tlflinie fra Tel Aviv kom med betragtninger omkring Trumps nylige forslag til et nyt Israel-Palæstinakort. Sune Haugbølle kommenterede bla. Med betragtningen om at med dette kort er to-stats-løsningen om ikke tidligere så nu endelig begravet. Incitement er i den grad en kommentar til den nuværende situation og en kommentar til den tavse majoritet, der i dag, og siden mordet på Rabin, har forholdt sig stort set lammet til den politiske situation.